EcosySTEM | Γέφυρες Επιστήμης
Η σχέση του Θοδωρή με την κοινότητα του National Geographic ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, όταν, παιδί ακόμα, ξεφύλλιζε το ομώνυμο περιοδικό της με τις καταπληκτικές φωτογραφίες της άγριας ζωής και σκεφτόταν πόσο θα ήθελε κάποτε να γίνει κι εκείνος κομμάτι μιας από τις αποστολές και τα εγχειρήματα αυτής.
Έτσι, δεν άργησε να γίνει αποδεκτός από την κοινότητα ως Εξερευνητής (Explorer), και να λάβει την πρώτη του χρηματοδότηση για το πρόγραμμα EcosySTEM | Γέφυρες Επιστήμης το 2020. Η ομάδα της SciCo ταξιδεύει στην Ξάνθη αναλαμβάνοντας να τρέξει το πρόγραμμα “Ενσωμάτωση των Πομάκων μαθητών στη Θράκη μέσω της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης STEM” και μέσα από τα ταξίδια που διενεργήθηκαν στην περιοχή, έγινε προσπάθεια να εμπλακεί η τοπική κοινότητα, μέσω της εφαρμογής του train-the-trainer μοντέλου. Έτσι, σε μια πρώτη φάση εκπαιδεύτηκαν τοπικοί δάσκαλοι, οι οποίοι με τη σειρά τους εφάρμοσαν το πρόγραμμα στις τάξεις τους.
Στόχος του έργου ήταν να δημιουργηθούν πολιτιστικές “γέφυρες” μεταξύ του απομονωμένου πολιτισμικά και γεωγραφικά πληθυσμού των Πομάκων στη Βορειοανατολική Ελλάδα και των γύρω πληθυσμών, με εργαλείο την περιβαλλοντική εκπαίδευση STEM. Με μακροχρόνια εμπειρία στην επιστήμη της επικοινωνίας και τη διαδραστική εκπαίδευση, η ομάδα πέρασε αρκετό χρόνο στα χωριά της Ξάνθης, γνώρισε την τοπική κοινότητα και εφάρμοσε το πρόγραμμα που εστίασε στην STEM εκπαίδευση, για μια περίοδο 6 μηνών. Παράλληλα, δημιουργήθηκε ένα ντοκιμαντέρ της εμπειρίας με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει ακόμη περισσότερο σχετικά με τον, άγνωστο σε αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, κόσμο των Πομάκων.
Ο Θοδωρής συνεχίζει να είναι ενεργό μέλος της κοινότητα του National Geographic ως Εξερευνητής μέχρι σήμερα.
Photo credits: Panos Kafousias
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά και με τη χρηματοδότηση των National Geographic, Πράσινου Ταμείου στο μέτρο «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ» και The Hellenic Initiative / The Venture Impact Awards 2021.